1 Kasım´da uygulamaya geçecek düzenlemeyle sigortasız işçi çalıştıran plaka sahiplerine 2 bin 500 lira ceza kesilecek. Taksiciler Derneği, düzenlemenin taksilere bir standart getireceğini savunurken Esnaf odaları ise uygulamaya konulması için yeterli alt yapının oluşturulmadığını savundu.
Yıllık kayıp 1.5 milyar dolar
Birleşik Taksiciler Derneği (BTD) Başkanı Memduh Çırak, konuya ilişkin uzun süredir bir çalışma yürütüldüğünü ifade etti. Konu, aylar önce Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından, İstanbul´daki bütün odalara iletildiğini aktaran Çırak, ancak oda başkanlarının bunu yeterli ölçüde ciddiye almadığını ileri sürdü. Şoförlerin yüzde 95´inin sigortasız çalıştırıldığını belirten Çırak, " Bu da yılda 1,5 milyar dolarlık kayıp anlamına geliyor. Zamanla şoförler SGK´lı olsaydı şimdi çoktan emekli olacaklardı" dedi. Bütün şoförlerin SGK´lı olması gerektiğine ifade eden Çırak şoförün SGK´lı olmasının mesleğe kriter ve düzen getireceğini kaydetti.
Yeterli alt yapı yok
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Fevzi Apaydın, Oda olarak çalıştırılan esnafın sigortalı olmasını istediklerini ancak bunu uygulamak için yeterli bir alt yapının oluşturulmadığını savundu. "1 Kasım´da başlayacak cezai işlemler sonucu sosyal güvenliği olduğu için plaka sahibi çalışmak zorunda kalacak" diyen Apaydın, bu durum neticesinde birçok kişinin işsiz kalacağını söyledi.
Plaka sahibi çalışacak işsizlik sayısı artacak
İstanbul Şoförler Esnaf Odası Başkanı Cem Sert, taksi şoförlerinin sosyal güvence kapsamında olması gerektiğini, ancak yapılanma ve çalışma şartları dikkate alındığında iş kolunun sadece 4B´yi yani eski deyimiyle Bağ-Kur´u kaldırabildiğini öne sürdü. Sert, "Söz konusu düzenlemede mal sahibi çalıştırdığı 2 şoförü sigortalı yapamayacak ve kendisi çalışmak zorunda kalacak. Böylece istihdam ortadan kalkmış olacak. En büyük korku budur" dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder