Bu siteyi ziyaret eden her kişi Hepsiburada.com'un aşağıdaki ürünlerini incelerse çok güzel olur :))

27 Şubat 2009 Cuma

En iyi yatırım Taksi Plakası mı?

Taksi plakası fiyatları iki aylık süre içerisinde yaklaşık %30 değer kazanarak en iyi yatırım araçlarından birisi olmaya devam etti. 2008 sonunda çıkan spekülasyon amaçlı aşağıdaki gibi haberler sonucunda çok kısa sürede 350.000 TL seviyelerine düşen ticari taksi plakaları iki ay içerisinde gerekli toparlanmayı gerçekleştirdi.

Bununla beraber, Taksi plakası fiyatları da ekonomik krizden etkilenmektedir ve fiyatlarında düşüş yaşanmaktadır. Bu düşüş ekonomik krizin Türkiye'deki boyutuyla paralel bir şekilde gerçekleşmeye devam edecektir ama çok kısa süreler içerisinde 200 bin TL'lik düşüşler taksi plakalarında beklenmemelidir.

31 Aralık 2008'den bir haber

Taslak halinde olan Karayolları Trafik Kanunu'nun 35. maddesi taksi fiyatlarını hızla aşağı çekti. İstanbul'da 1 ay önce 550 bin YTL olan ticari taksi fiyatları 350 bin YTL'ye düştü. Hükümet yeni bir düzenleme ile taksiler için yetki belgesinin 5 yıl süre ile belediyeler tarafından verilmesine yönelik bir yasayı hayata geçirmeye çalışıyor. İşte bu kanun değişikliğinin ortaya çıkması fiyatlardaki hızlı düşüşte etkili oldu. Tedirgin olan esnaf bir an önce plakalarını elden çıkarmak istiyor. Kriz nedeniyle azalan talepte fiyatlardaki geri çekilmeyi hızlandırıyor.

Düşüş büyük oldu
Artık yatırım aracı olmaktan çıkan ticari taksi plakalarına talep düştü. Ocak 2008’de 560 bin YTL’na satılan plakalar yılsonunda büyük bir düşüş yaşadı. Kasım 2008’de taksi plakalarının satış değeri 450 bin – 550 bin YTL arasında seyrederken keskin bir düşüş ile plaka değerleri Aralık ayında 350 bin YTL’ye kadar geriledi. Gerileyen plaka ücretlerinden dolayı galeri sahipleri internet sitelerinde açıklamalarda bulunuyorlar. Kanun taslağının duyulmasıyla beraber satış talebinin piyasadaki alıcı talebinden daha fazla olmasından dolayı plaka fiyatını tam olarak belirleyemediklerini belirten galericiler bu durumun böyle devam edeceğini vurguluyorlar. Galericiler bu dönemde plaka alış ve satış fiyatları arasında farkın büyük olduğunu müşterilerine söyleyerek özür diliyorlar.

Esnaf tedirgin
Galericilerin yanı sıra taksici esnafı da bu durumdan memnun değil. 2008 yılının başında plaka alan esnaf yılsonunda 150–200 bin YTL zarar ederek büyük paralar kaybettiler. Yatırılan paranın karşılığını bulamayan esnaf kanun taslağının çıkması halinde ne yapacaklarını bilemiyorlar. Plaka fiyatlarının düşüşü kiraları da etkiledi. Krizin etkisiyle beraber işleri zayıflayan taksiciler kiralarını 2250 – 2500 YTL’ye kadar düşürdüler.

New York'ta plakalar 500 bin dolar
New York'ta toplam 13 bin taksi bulunuyor. 9 milyon kişinin yaşadığı New York’ta 692 kişiye bir taksi düşüyor. New York'ta plaka fiyatları 500 bin dolar seviyelerinden alıcı buluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder