Bu siteyi ziyaret eden her kişi Hepsiburada.com'un aşağıdaki ürünlerini incelerse çok güzel olur :))

14 Mart 2009 Cumartesi

2008 Aralık Taksi Plakası 350.000 TL

Taksi plaka ücretleri nasıl düştü?

Yarım milyon YTL'yi bulan ticari taksi plakaları hükümetin kararıyla bir anda düştü
15 Aralık 2008 Pazartesi 13:33

Yarım milyon YTL'yi bulan ticari taksi plakaları artık satılamayacak ve ücretsiz belediyeye devredilecek. İstanbul'da plaka fiyatları hızla geriliyor.

Yeni Karayolları Trafik Kanunu taslağı şu anki haliyle yasalaşırsa, büyük şehirlerde altın değerinde olan ticari araç plakaları sahipleri belediyeye giderek 5 yıllık 'Yetki Belgesi' alarak işlerine devam edecekler. Yetki belgesi isme yazılı olacak ve 5 yıl bittiğinde belgenin sahibi tekrar işe devam etmek isterse belgesini yenileterek işine devam edecek.

DEVRİ SÖZKONUSU DEĞİL

5 yıllık süre dolduğunda taşımacılık işini bırakacaksa yetki belgesini belediyeye iade edecek. Yetki belgelerini başkalarına devri ve satışı mümkün olmayacak. Yetki belgesinin sahibinin ölümü halinde ise belge mirasçılarına kalacak. Bu nedenle taksiciler 35. maddenin acilen taslaktan çıkarılmasını istiyorlar.

FİYATLAR GERİLEDİ

İstanbul'da 18 bin ticari taksi plakası bulunuyor. Plaka sektörünün kalbi olan Otocenter'da ise plaka fiyatları hızlı düşüyor. Yapılan yeni düzenlemenin duyulmasıyla beraber İstanbul'da 550 bin YTL değerinde olan ticari taksi plakaları 450 bin YTL'ye kadar geriledi. Kiraya verilen plakalar ise hem kriz dolayısıyla hem de haberin duyulmasıyla beraber 3 bin 500 YTL'den 2 bin 750 YTL'ye kadar düşebiliyor.

MAL SAHİPLERİ VE ŞOFÖRLER ENDİŞELİ

Kısa sürede taksici ve dolmuşçular arasında yayılan söz konusu yasa tasarısıyla beraber plaka sahipleri ve şoförler bu yasanın çıkmayacağını, çıksa bile eylemler gerçekleştireceklerini belirtti. Şoförler piyasada korsan taksilerin olduğunu ve ticari taksilerin kazançlarını baltaladıklarını belirterek, belediyenin bu yasayla beraber korsan taksiciliği özendirici kılacağını söylüyor. Büyük bir kısmının doğu illerimizden gelen taksi şoförleri, kiralık bir taksi üzerinden 3 ailenin geçimini sürdürdüğünü vurguladı.

BU TAM BİR GASPTIR

İstanbul Havalimanı Taksicileri Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can da, konunun önemine dikkat çekiyor. Böyle bir yasanın hiç bir hukuka uymadığını söyleyen Can, hükümetin bu konuda devreye girerek yasanın çıkmasına engel olacağına inandığını ifade etti.

Can, ayrıca yasanın plaka satmayı bile yasak hale getirdiğini söyleyerek bunun tam anlamıyla bir gasp olduğuna işaret ettive sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz bu yasanın bürokratlardan kaynaklandığını siyasi otoritenin böyle bir düzenlemeye müsade etmeyeceğini düşünüyoruz. Bunu kaleme almak bile korkunç bir hatadır" 

Burak Taşçı/Habertürk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder